Waterhardheid Dronten (Dronten)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Dronten kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 7,90 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkdeeltjes.

Dronten telt 27.990 inwonenden. Het is een vrij kleine woonplaats. Dronten maakt deel uit van de gemeente Dronten. Deze hoort bij de centrale provincie Flevoland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Dronten

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,90 dH "prima" vinden en dus het schoonmaken van de kranen accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,90 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Dronten waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 7,90 Duitse graden in Dronten**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Dronten

Berekening voor 7,90 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Dronten?

Iedereen beleeft onthard leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Dronten is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.