Waterhardheid Drouwen (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Drouwen. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub leidingwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Drouwen is 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Drouwen is een kleine woonplaats met 485 inwonenden. Drouwen is onderdeel van de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Borger-Odoorn.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Drouwen

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,38 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douche voor lief nemen.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Drouwen objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 6,38 Duitse graden in Drouwen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Drouwen

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Drouwen?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Drouwen is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.