Waterhardheid Drouwenermond (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Drouwenermond. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Drouwenermond is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Drouwenermond telt 535 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Drouwenermond bevindt zich in de gemeente Borger-Odoorn. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Drouwenermond

De indruk van een gegeven hardheid is nogal subjectief. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het boenen van de badkamer accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Drouwenermond waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,38 dH in Drouwenermond**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Drouwenermond

Rekensom voor 6,38 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Drouwenermond?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Drouwenermond is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te brengen.