Waterhardheid Drouwenerveen (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Zo hard is het kraanwater in Drouwenerveen minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub drinkwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Drouwenerveen is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Drouwenerveen telt 270 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Drouwenerveen maakt deel uit van de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Borger-Odoorn.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Drouwenerveen

De indruk van een gegeven hardheid is overduidelijk persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 6,38 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de badkamer accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Drouwenerveen waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,38 dH in Drouwenerveen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Drouwenerveen

Berekening voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Drouwenerveen?

Een ieder ervaart volledig zacht leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Drouwenerveen is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.