Waterhardheid Drunen (Heusden)

Zacht
0
6,89
dH
7,56
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,89 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Drunen. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,89 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,08 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Drunen is 7,56 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Drunen biedt plaats aan 18.315 inwoners. Het is een redelijk kleine woonplaats. Drunen is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Heusden.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Drunen

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,89 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat water van 6,89 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Drunen waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,89 dH in Drunen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Drunen

Calculatie voor 6,89 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,89 dH x 180m3 = 22,08 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Drunen?

Een ieder ondervindt kalkvrij water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Drunen is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 6,89 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.