Waterhardheid Druten (Druten)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Druten. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.

Druten is een relatief kleine woonplaats met 11.910 inwonenden. Druten is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Druten.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Druten

Iemand kan een waterhardheid van 7,30 Duitse graden misschien "OK" vinden. De perceptie van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Niettemin is het een fabeltje dat water van 7,30 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Druten objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,30 dH in Druten**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Druten

Berekening voor 7,30 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Druten?

Praktisch iedereen ondervindt onthard drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Druten is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 7,30 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.