Waterhardheid Duiven (Duiven)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Duiven kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 6,20 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

Duiven telt 22.515 inwoners. Het is een redelijk kleine woonplaats. Duiven is onderdeel van de gemeente Duiven. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Duiven

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,20 dH "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de glazen douchewand aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 6,20 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Duiven waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in water testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,20 Duitse graden in Duiven**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Duiven

Calculatie voor 6,20 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Duiven?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt meestal voor in gebieden met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Duiven is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,20 naar 0 Duitse graden te verminderen.