Waterhardheid Duivendrecht (Ouder-Amstel)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Duivendrecht. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Duivendrecht is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Duivendrecht is een kleine woonplaats met 4.780 inwonenden. Duivendrecht is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Ouder-Amstel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Duivendrecht

U kunt een waterhardheid van 6,00 dH "prima" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Duivendrecht objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Duivendrecht**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Duivendrecht

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Duivendrecht?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in streken met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Duivendrecht is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.