Waterhardheid Duizel (Eersel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,41 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Duizel. Dit is behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 9,41 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,15 kilogram kalk.

Duizel is een kleine woonplaats met 1.870 inwonenden. Duizel ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Eersel.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Duizel

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 9,41 dH "normaal" vinden en het boenen van de glazen douchewand aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat water van 9,41 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Duizel objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 9,41 Duitse graden in Duizel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Duizel

Rekensom voor 9,41 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,41 dH x 180m3 = 30,15 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Duizel?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Duizel is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 9,41 naar 0 dH terug te dringen.