10,36 dH. Dat is de hardheid van het kraanwater in Dussen. Dit noemen we behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.
Dussen is een kleine woonplaats met 2.435 inwonenden. Dussen hoort bij de gemeente Werkendam. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
Men kan een waterhardheid van 10,36 Duitse graden "acceptabel" vinden. De waarneming van een gegeven waterhardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.
Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 10,36 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.
Je kunt calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 10,36 Duitse graden in Dussen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.
Het staat vast dat alleen met volledig zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 10,36 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.
Een ieder beleeft volledig onthard leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Dussen is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 10,36 naar 0 dH te verminderen.