Waterhardheid Earnewâld (Tytsjerksteradiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,30 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Earnewâld (Eernewoude). Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 drinkwater. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Earnewâld (Eernewoude) is 9,60 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Earnewâld is een kleine woonplaats met 405 inwoners. Earnewâld bevindt zich in de gemeente Tytsjerksteradiel. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Earnewâld

Men kan een waterhardheid van 9,30 dH wellicht "acceptabel" vinden. De ontvangst van een vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 9,30 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Earnewâld objectief bepalen

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 9,30 Duitse graden in Earnewâld**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Earnewâld

Berekening voor 9,30 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Earnewâld?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt meestal voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Earnewâld is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 9,30 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.