Waterhardheid Easterein (Littenseradiel)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Easterein (Oosterend) heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,20 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub kraanwater. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Easterein (Oosterend) is 8,30 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Easterein is een kleine woonplaats met 950 inwonenden. Easterein hoort bij de gemeente Littenseradiel. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Easterein

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is zeer subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,20 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het ontkalken van de douchewand accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 6,20 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Easterein waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,20 Duitse graden in Easterein**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Easterein

Becijfering voor 6,20 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Easterein?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Easterein is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,20 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.