Waterhardheid Easterlittens (Littenseradiel)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het water in Easterlittens (Oosterlittens) is ongeveer 6,20 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Easterlittens (Oosterlittens) is 8,30 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Easterlittens is een erg kleine woonplaats met 460 inwonenden. Easterlittens ligt in de gemeente Littenseradiel. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Easterlittens

Iemand kan hardheid van 6,20 Duitse graden "normaal" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Maar het is ook onzin dat een waterhardheid van 6,20 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Easterlittens objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,20 Duitse graden in Easterlittens**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Easterlittens

Berekening voor 6,20 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Easterlittens?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Easterlittens is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 6,20 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.