Waterhardheid Eastermar (Tytsjerksteradiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Eastermar (Oostermeer) heeft een minimale waterhardheid van plus minus 9,30 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Eastermar (Oostermeer) is 9,60 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Eastermar telt 1.585 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Eastermar maakt deel uit van de gemeente Tytsjerksteradiel. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Eastermar

Mensen kunnen een hardheid van 9,30 dH "OK" vinden. De betekenis van de bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat water van 9,30 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Eastermar objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 9,30 dH in Eastermar**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Eastermar

Becijfering voor 9,30 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Eastermar?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Eastermar is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 9,30 naar 0 dH terug te dringen.