Waterhardheid Easterwierrum (Littenseradiel)

Zacht
0
6,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Easterwierrum (Oosterwierum) kenmerkt zich door een waterhardheid van 6,70 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 kraanwater. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkdeeltjes.

Easterwierrum is een zeer kleine woonplaats met 325 inwoners. Easterwierrum ligt in de gemeente Littenseradiel. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Easterwierrum

De betekenis van een gegeven waterhardheid is overduidelijk subjectief. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,70 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het boenen van de douche aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat water van 6,70 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Easterwierrum objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,70 dH in Easterwierrum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Easterwierrum

Rekensom voor 6,70 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Easterwierrum?

Praktisch iedereen beleeft onthard drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Easterwierrum is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 6,70 naar 0 dH te verminderen.