Waterhardheid Echt (Echt-Susteren)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Echt (Ech) minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Echt (Ech) is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Echt biedt plaats aan 14.640 inwoners. Het is een redelijk kleine woonplaats. Echt ligt in de gemeente Echt-Susteren. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Echt

U kunt hardheid van 7,34 Duitse graden "normaal" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Echt objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Echt**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Echt

Becijfering voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Echt?

Praktisch iedereen ervaart onthard water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Echt is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.