Waterhardheid Echteld (Neder-Betuwe)

Zacht
0
4,80
dH
4,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,80 dH. Zo hard is het water in Echteld minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub drinkwater. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalk.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Echteld is 4,90 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Echteld telt 1.135 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Echteld is onderdeel van de gemeente Neder-Betuwe. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Echteld

Mensen kunnen hardheid van 4,80 Duitse graden misschien "prima" vinden. De ervaring van de gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat water van 4,80 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Echteld objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 4,80 Duitse graden in Echteld**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Echteld

Calculatie voor 4,80 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Echteld?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Echteld is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 4,80 naar 0 Duitse graden terug te brengen.