Waterhardheid Echten (De Wolden)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Echten (Ychten) minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk in elke m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Echten (Ychten) is 7,84 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Echten biedt plaats aan 350 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Echten bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente De Wolden.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Echten

Iemand kan een waterhardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Echten objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,38 dH in Echten**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Echten

Rekensom voor 6,38 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Echten?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk water. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Echten is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.