Waterhardheid Edam (Edam-Volendam)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Edam is ongeveer 6,00 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Edam is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Edam is een kleine woonplaats met 7.120 inwoners. Edam bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Edam-Volendam.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Edam

U kunt een waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Edam objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Edam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Edam

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Edam?

Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in streken met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Edam is het dus beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.