Waterhardheid Ede (Ede)

Zacht
0
6,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,70 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Ede. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkvormende deeltjes.

Ede biedt plaats aan 69.475 inwoners. Het is een aardig grote woonplaats. Ede maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Ede.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Ede

Iemand kan een hardheid van 6,70 dH wellicht "OK" vinden. De indruk van de vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat water van 6,70 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Ede waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,70 Duitse graden in Ede**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Ede

Berekening voor 6,70 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Ede?

Iedereen beleeft onthard kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ede is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 6,70 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.