Waterhardheid Eemnes (Eemnes)

Zacht
0
6,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,40 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Eemnes. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,51 kilogram kalk.

Eemnes is een kleine woonplaats met 8.795 inwoners. Eemnes hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Eemnes.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Eemnes

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,40 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het schrobben van de glazen douchewand dulden.

Water van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 6,40 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Eemnes waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,40 Duitse graden in Eemnes**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Eemnes

Becijfering voor 6,40 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,40 dH x 180m3 = 20,51 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Eemnes?

Een ieder ondervindt volledig onthard leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Eemnes is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,40 naar 0 dH te verminderen.