Waterhardheid Eersel (Eersel)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Eersel minimaal. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Eersel is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Eersel biedt plaats aan 9.660 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Eersel maakt deel uit van de gemeente Eersel. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Eersel

De indruk van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en dus het schrobben van de badkamer dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Eersel waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Eersel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Eersel

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Eersel?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in streken met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Eersel is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.