Waterhardheid Ees (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Ees minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Ees is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Ees biedt plaats aan 355 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Ees is onderdeel van de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Borger-Odoorn.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Ees

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 Duitse graden "prima" vinden en het (schoon)poetsen van de tegels accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Desondanks is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Ees waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,38 Duitse graden in Ees**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Ees

Calculatie voor 6,38 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Ees?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ees is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.