Waterhardheid Eesergroen (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Eesergroen heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,38 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Eesergroen is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Eesergroen is een zeer kleine woonplaats met 150 inwoners. Eesergroen is onderdeel van de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Borger-Odoorn.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Eesergroen

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,38 dH "geen probleem" vinden en daarmee het boenen van de badkamer voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Eesergroen waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,38 Duitse graden in Eesergroen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Eesergroen

Rekensom voor 6,38 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Eesergroen?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Eesergroen is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.