Waterhardheid Eeserveen (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Zo hard is het kraanwater in Eeserveen minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Eeserveen is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Eeserveen is een kleine woonplaats met 165 inwoners. Eeserveen maakt deel uit van de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Borger-Odoorn.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Eeserveen

De indruk van een bepaalde hardheid is duidelijk subjectief. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,38 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het boenen van de tegels voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Eeserveen objectief bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 dH in Eeserveen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Eeserveen

Berekening voor 6,38 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Eeserveen?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Eeserveen is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.