Waterhardheid Eesveen (Steenwijkerland)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Eesveen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 7,30 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste hardheid in Eesveen is 8,10 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Eesveen biedt plaats aan 605 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Eesveen hoort bij de gemeente Steenwijkerland. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Eesveen

Men kan een hardheid van 7,30 Duitse graden "acceptabel" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat water van 7,30 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Eesveen objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,30 dH in Eesveen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Eesveen

Rekensom voor 7,30 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Eesveen?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Eesveen is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 7,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.