Waterhardheid Eethen (Aalburg)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Eethen heeft een waterhardheid van minimaal 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Eethen is een zeer kleine woonplaats met 790 inwonenden. Eethen bevindt zich in de gemeente Aalburg. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Eethen

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is erg subjectief. U kunt zo een hardheid van 10,36 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het (schoon)poetsen van de tegels dulden.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 10,36 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Eethen objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 10,36 Duitse graden in Eethen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Eethen

Becijfering voor 10,36 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Eethen?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Eethen is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 10,36 naar 0 Duitse graden te verminderen.