Het leidingwater in Egchel heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH betekent 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.
Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Egchel is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.
Egchel is een kleine woonplaats met 1.135 inwonenden. Egchel maakt deel uit van de gemeente Peel en Maas. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.
De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is zeer subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 7,34 Duitse graden "prima" vinden en het boenen van de badkamer voor lief nemen.
Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Evenwel is het een fabeltje dat water van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.
*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen heldere uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Egchel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.
Becijfering voor 7,34 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.
Zacht drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Egchel is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 7,34 naar 0 dH terug te dringen.