Waterhardheid Egmond aan den Hoef (Bergen (NH.))

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Egmond aan den Hoef minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Egmond aan den Hoef is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Egmond aan den Hoef biedt plaats aan 3.855 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Egmond aan den Hoef maakt deel uit van de gemeente Bergen (NH.). Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Egmond aan den Hoef

Iemand kan een waterhardheid van 6,00 dH "normaal" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Egmond aan den Hoef waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Egmond aan den Hoef**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Egmond aan den Hoef

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Egmond aan den Hoef?

Een ieder ondervindt onthard leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Egmond aan den Hoef is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.