Waterhardheid Egmond aan Zee (Bergen (NH.))

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Egmond aan Zee. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Egmond aan Zee is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Egmond aan Zee is een kleine woonplaats met 4.800 inwonenden. Egmond aan Zee hoort bij de gemeente Bergen (NH.). Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Egmond aan Zee

De beleving van een gegeven hardheid is kennelijk subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het ontkalken van de douchekranen accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Egmond aan Zee waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Egmond aan Zee**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Egmond aan Zee

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Egmond aan Zee?

Iedereen ondervindt volledig onthard kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Egmond aan Zee is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.