Waterhardheid Egmond-Binnen (Bergen (NH.))

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Egmond-Binnen minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Egmond-Binnen is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Egmond-Binnen telt 2.690 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Egmond-Binnen is onderdeel van de gemeente Bergen (NH.). Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Egmond-Binnen

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de douche voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Egmond-Binnen objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Egmond-Binnen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Egmond-Binnen

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Egmond-Binnen?

Onthard water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Egmond-Binnen is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.