Waterhardheid Ekehaar (Aa en Hunze)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Ekehaar. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Ekehaar is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.

Ekehaar is een kleine woonplaats met 300 inwoners. Ekehaar bevindt zich in de gemeente Aa en Hunze. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Ekehaar

De indruk van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "prima" vinden en dus het (schoon)poetsen van de glazen douchewand aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Ekehaar waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,38 dH in Ekehaar**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Ekehaar

Calculatie voor 6,38 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Ekehaar?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in oorden met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ekehaar is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.