Waterhardheid Elburg (Elburg)

Zacht
0
3,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Elburg kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 3,80 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 3,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 12,18 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Elburg is een redelijk kleine woonplaats met 11.965 inwoners. Elburg bevindt zich in de gemeente Elburg. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Elburg

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. U kunt zo een waterhardheid van 3,80 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de tegels aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 3,80 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is debat over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Elburg objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 3,80 dH in Elburg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Elburg

Rekensom voor 3,80 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 3,80 dH x 180m3 = 12,18 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Elburg?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Elburg is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 3,80 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.