Waterhardheid Elim (Hoogeveen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Elim heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,38 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Elim is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Elim telt 2.460 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Elim ligt in de gemeente Hoogeveen. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Elim

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het ontkalken van de douchekranen aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat water van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Elim waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Elim**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Elim

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Elim?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in streken met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Elim is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 dH te verminderen.