Waterhardheid Ellemeet (Schouwen-Duiveland)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Ellemeet is om en nabij de 6,38 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Ellemeet is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Ellemeet biedt plaats aan 340 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Ellemeet hoort bij de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Ellemeet

De indruk van een bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,38 dH "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de douchekranen accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Het is echter ook een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Ellemeet waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 Duitse graden in Ellemeet**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Ellemeet

Rekensom voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Ellemeet?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ellemeet is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.