Waterhardheid Elsendorp (Gemert-Bakel)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
8,18
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Elsendorp. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Elsendorp is 8,18 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Elsendorp telt 1.035 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Elsendorp bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Gemert-Bakel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Elsendorp

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,34 Duitse graden misschien "OK" vinden. De beleving van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Hoe dan ook is het onzin dat water van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Elsendorp objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 dH in Elsendorp**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Elsendorp

Berekening voor 7,34 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Elsendorp?

Zacht water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in oorden met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Elsendorp is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.