Waterhardheid Elshout (Heusden)

Zacht
0
6,89
dH
7,56
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Elshout heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,89 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 drinkwater. 6,89 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,08 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Elshout is 7,56 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Elshout is een kleine woonplaats met 1.595 inwonenden. Elshout hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Heusden.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Elshout

De ervaring van een gegeven waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,89 dH "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de tegels dulden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 6,89 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Elshout objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in water meten en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,89 Duitse graden in Elshout**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Elshout

Calculatie voor 6,89 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,89 dH x 180m3 = 22,08 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Elshout?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Elshout is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,89 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.