Waterhardheid Elspeet (Nunspeet)

Zacht
0
5,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,70 dH. Dat is de waterhardheid van het water in Elspeet. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH betekent 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 5,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,26 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Elspeet telt 4.405 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Elspeet ligt in de gemeente Nunspeet. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Elspeet

Iemand kan een waterhardheid van 5,70 Duitse graden "normaal" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat water van 5,70 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Elspeet objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,70 dH in Elspeet**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Elspeet

Rekensom voor 5,70 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,70 dH x 180m3 = 18,26 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Elspeet?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Elspeet is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 5,70 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.