Waterhardheid Elst (Overbetuwe)

Zacht
0
7,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Elst kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 7,40 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag.

Elst is een relatief kleine woonplaats met 21.465 inwoners. Elst bevindt zich in de gemeente Overbetuwe. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Elst

Mensen kunnen een waterhardheid van 7,40 Duitse graden "prima" vinden. De waarneming van een gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat water van 7,40 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Elst waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in water meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 7,40 dH in Elst**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Elst

Rekensom voor 7,40 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Elst?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Elst is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,40 naar 0 Duitse graden terug te brengen.