6,60 Duitse graden. Zo hard is het water in Elst Ut. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub kraanwater. 6,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,15 kilogram kalkdeeltjes.
Elst Ut telt 4.440 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Elst Ut is onderdeel van de gemeente Rhenen. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.
De beleving van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,60 dH "OK" vinden en het ontkalken van de badkamer aanvaarden.
Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,60 Duitse graden in Elst Ut**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.
Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 6,60 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,60 dH x 180m3 = 21,15 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Elst Ut is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,60 naar 0 dH terug te brengen.