Waterhardheid Emmeloord (Noordoostpolder)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Emmeloord. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 8,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,63 kilogram kalkdeeltjes.

Emmeloord telt 25.595 inwonenden. Het is een relatief kleine woonplaats. Emmeloord ligt in de centrale provincie Flevoland in de gemeente Noordoostpolder.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Emmeloord

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 8,00 Duitse graden "normaal" vinden en het ontkalken van de douchewand aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 8,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Emmeloord objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 8,00 dH in Emmeloord**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Emmeloord

Berekening voor 8,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,00 dH x 180m3 = 25,63 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Emmeloord?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Emmeloord is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 8,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.