Waterhardheid Emst (Epe)

2,30
dH
Zacht
0
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het water in Emst is 2,30 dH. Dit betekent dat uw water zacht is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 2,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 7,37 kilogram kalk.

Emst telt 3.135 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Emst maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Epe.


Persoonlijke beleving zacht drinkwater Emst

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 2,30 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De indruk van de vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 2,30 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Emst objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water testen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 2,30 Duitse graden in Emst**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Emst

Becijfering voor 2,30 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 2,30 dH x 180m3 = 7,37 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Emst?

Iedereen ervaart zacht kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Emst is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 2,30 naar 0 dH terug te brengen.