Waterhardheid Enkhuizen (Enkhuizen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Enkhuizen. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Enkhuizen is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Enkhuizen biedt plaats aan 18.310 inwonenden. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Enkhuizen is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Enkhuizen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Enkhuizen

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Enkhuizen objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Enkhuizen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Enkhuizen

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Enkhuizen?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Enkhuizen is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.