Waterhardheid Ens (Noordoostpolder)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het water in Ens is ongeveer 8,20 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 8,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,27 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Ens biedt plaats aan 3.010 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Ens hoort bij de centrale provincie Flevoland in de gemeente Noordoostpolder.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard leidingwater Ens

U kunt een waterhardheid van 8,20 Duitse graden "OK" vinden. De perceptie van een bepaalde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat water met een hardheid van 8,20 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Ens objectief meten

Je kunt de mineralen in water testen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 8,20 dH in Ens**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Ens

Calculatie voor 8,20 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,20 dH x 180m3 = 26,27 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Ens?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ens is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 8,20 naar 0 dH te reduceren.