Waterhardheid Enschede (Enschede)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,50 dH. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Enschede. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 8,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 27,23 kilogram kalkvormende deeltjes.

Enschede hoort bij de top-50 steden van Nederland en is daarmee een vrij uitgestrekte woonplaats met 158.625 inwoners. Enschede hoort bij de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Enschede.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Enschede

Mensen kunnen een waterhardheid van 8,50 Duitse graden misschien "OK" vinden. De ervaring van een vastgestelde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water van 8,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Enschede waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in water testen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 8,50 Duitse graden in Enschede**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Enschede

Rekensom voor 8,50 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,50 dH x 180m3 = 27,23 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Enschede?

Een ieder beleeft onthard drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Enschede is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 8,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.