Waterhardheid Enspijk (Geldermalsen)

Zacht
0
7,00
dH
Tamelijk hard
3
9,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Enspijk ligt rond de 7,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Enspijk is 9,20 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Enspijk biedt plaats aan 555 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Enspijk is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Geldermalsen.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Enspijk

Sommige mensen kunnen hardheid van 7,00 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De betekenis van de bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat water van 7,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Enspijk waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 7,00 dH in Enspijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met geheel zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Enspijk

Berekening voor 7,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Enspijk?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Enspijk is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 7,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.