Waterhardheid Enumatil (Leek)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,00 dH. Zo hard is het water in Enumatil. Dit komt neer op behoorlijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.

Enumatil is een erg kleine woonplaats met 335 inwonenden. Enumatil is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Leek.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Enumatil

Men kan hardheid van 9,00 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Nochtans is het een verzinsel dat water van 9,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Enumatil waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 9,00 dH in Enumatil**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Enumatil

Calculatie voor 9,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Enumatil?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaliter voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Enumatil is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 9,00 naar 0 dH te verminderen.