Waterhardheid Epe (Epe)

2,30
dH
Zacht
0
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Epe kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 2,30 Duitse graden. Dit noemen we zacht water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 2,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 7,37 kilogram kalkvormende deeltjes.

Epe biedt plaats aan 15.160 inwoners. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Epe is onderdeel van de gemeente Epe. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming zacht water Epe

De beleving van een gegeven hardheid is erg persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 2,30 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de douchewand dulden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 2,30 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Epe waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 2,30 dH in Epe**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Epe

Berekening voor 2,30 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 2,30 dH x 180m3 = 7,37 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Epe?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Epe is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 2,30 naar 0 Duitse graden te reduceren.