Waterhardheid Erichem (Buren)

Zacht
0
4,90
dH
Tamelijk hard
3
11,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,90 Duitse graden. Zo hard is het water in Erichem minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Erichem is 11,50 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Erichem is een kleine woonplaats met 505 inwonenden. Erichem hoort bij de gemeente Buren. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Erichem

Mensen kunnen een hardheid van 4,90 Duitse graden misschien "prima" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,90 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Erichem objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 4,90 Duitse graden in Erichem**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Erichem

Berekening voor 4,90 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Erichem?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in regio’s met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Erichem is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 4,90 naar 0 dH te reduceren.