Waterhardheid Ermelo (Ermelo)

Zacht
0
5,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in Ermelo is om en nabij de 5,70 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 kraanwater. 5,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,26 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Ermelo is een naar verhouding kleine woonplaats met 26.120 inwonenden. Ermelo is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Ermelo.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Ermelo

De waarneming van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een hardheid van 5,70 dH "heel gewoon" vinden en het boenen van de douchekranen dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 5,70 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Ermelo objectief duiden

Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 5,70 Duitse graden in Ermelo**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Ermelo

Rekensom voor 5,70 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,70 dH x 180m3 = 18,26 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Ermelo?

Een ieder ondervindt volledig onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ermelo is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 5,70 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.